Târgul nevoilor și dorințelor

Această probă te va ajuta să înțelegi diferența dintre nevoi și dorințe și să dezvolți abilități financiare esențiale, cum ar fi economisirea și investiția, într-un context distractiv și realist. 

Pasul 1

Împreună cu părinții, planifici o excursie specială în oraș. Vă uitați pe harta orașului și selectați zece obiective: cinci care oferă produse esențiale (cum ar fi un supermarket, o librărie, un magazin de haine) și cinci cu produse de distracție (cum ar fi un magazin de jucării, o sală de jocuri electronice, un parc de distracții).

Pasul 2

Primești de la părinții tăi un buget prestabilit, să zicem 100 de unități monetare. Acest buget poate fi o continuare a banilor câștigați în probele anterioare sau un buget nou, alocat special pentru această probă.

Pasul 3

În timpul excursiei, vizitezi magazinele selectate și trebuie să decizi cum îți vei cheltui banii: pe produse esențiale, pe produse distractive, să economisești pentru ceva mai mare în viitor, sau să investești într-un proiect personal sau educațional.

La fiecare magazin, ai oportunitatea să te gândești la nevoile tale reale versus dorințele de moment.

Pasul 4

Dacă decizi să economisești, te gândești la un obiectiv pe termen lung pentru care ai putea să pui bani deoparte.

Dacă decizi să investești, alegi să folosești banii pentru a învăța ceva nou sau pentru a dezvolta un hobby, cu perspectiva că această investiție îți va aduce beneficii pe termen lung.

Pasul 5

La finalul zilei, te așezi cu părinții (dacă sunt de acord, poate la o înghețată?) și discutați despre alegerile tale. Ce ai cumpărat și de ce? Cum te simți în legătură cu deciziile tale? Ai regretat vreo achiziție sau ești mândru/mândră de cum ai cheltuit banii? 

Analizează dacă ai putea face alegeri diferite în viitor și ce ai învățat despre importanța de a echilibra nevoile cu dorințele.

Important:

Această probă îți arată că fiecare alegere de cheltuială este, de fapt, o decizie între ce este esențial și ce este de dorit. În viață, este important să găsim un echilibru între aceste două aspecte. Cheltuirea înțeleaptă nu înseamnă doar cumpărarea lucrurilor de care avem nevoie, ci și faptul că te bucuri de momente de distracție și relaxare. Totodată, economisirea și investiția sunt esențiale pentru a ne asigura un viitor stabil și pentru a ne permite să ne urmăm pasiunile și visurile. Fiecare ban cheltuit astăzi este un pas spre viitorul nostru. 

Ai făcut proba asta împreună cu cineva drag ție? Roagă persoana care te-a ajutat să ne scrie folosind formularul de mai jos și să ne spună cum i s-a părut.